Hesjedal bekent dopingverleden (2)

30 oktober 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - De Canadese wielrenner Ryder Hesjedal heeft woensdag bekend dat hij meer dan 10 jaar geleden verboden middelen heeft gebruikt. De 32-jarige coureur van Garmin-Sharp, vorig jaar de beste in de Ronde van Italië, biechtte zijn zonden op in een persverklaring van zijn huidige team.

,,Ik heb altijd van deze sport gehouden en voor deze sport geleefd, maar meer dan 10 jaar geleden heb ik de foute weg bewandeld. Ook al is het lang geleden gebeurd en kwam het slechts enkele keren voor, het neemt niet weg dat ik een fout heb gemaakt en daar altijd mee heb moeten leven. Ik heb die beslissing altijd betreurd'', zo luidt de verklaring.

Hesjedal was in die periode nog mountainbiker. Hij kwam in 2002 en 2003 uit onder de vlag van Rabobank. In dat laatste jaar veroverde hij zilver op het wereldkampioenschap. Bij de Olympische Spelen van Athene in 2004, toen hij al was overgestapt naar het Amerikaanse US Postal, kostte een lekke band hem een medaille.

De bekentenis van Hesjedal volgt op voorpublicaties uit het volgende week te verschijnen boek van Michael Rasmussen. In 'Yellow Fever' claimt de Deense dopingzondaar onder meer dat hij Hesjedal voor het WK in 2003 bijbracht hoe hij het verboden product epo moest gebruiken. Ook Rasmussen reed in 2003 voor Rabobank.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013