Erelidmaatschap IOC Verbruggen in geding (2)

19 november 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

OSLO (ANP/DPA) - Hein Verbruggen moet vrezen dat hij zijn erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kwijtraakt. Dat zei het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg dinsdag tegen de tv-zender TV2, in een reactie op de beschuldiging van oud-renner Lance Armstrong. Die zei maandag dat Verbruggen hem hielp bij het verdoezelen van een positieve dopingtest.

,,We moeten met hem praten. Als de beschuldigingen kloppen, moet hij zijn lidmaatschap neerleggen'', aldus Heiberg. ,,Als we bij het IOC een nultolerantie tegen doping prediken, moeten we dat ook naleven.''

De levenslang geschorste Armstrong zei maandag in de Britse krant Daily Mail dat de toenmalig voorzitter van wielerunie UCI hem in de Tour van 1999 hielp een positieve test op cortisonen te laten verdwijnen, omdat het anders de knock-out voor de sport zou betekenen. Een jaar eerder was de wielersport al opgeschrikt door de Festina-affaire.

Verbruggen weerspreekt de beschuldiging. ,,Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong?'', liet hij maandag weten. ,,Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI 'regelde'? Of sinds hij (tegen betaling!) films maakt en interviews geeft en dan blijkbaar met juicy verhalen moet komen?''

Armstrong, die dit jaar dopinggebruik bekende en onder meer zijn zeven Tourzeges heeft moeten inleveren, verklaarde vorige week volledige openheid te willen geven over het gebruik van verboden middelen in het wielerpeloton. Hij hoopt zo dat zijn levenslange schorsing wordt omgezet in een straf voor bepaalde tijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013