'Vacansoleil werkte met nepdokter'

20 november 2013

BRUSSEL (ANP/Belga) - Wielerploeg Vacansoleil heeft in 2011 met een ploegarts gewerkt die zich ten onrechte uitgaf voor dokter. Dat meldde de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. Volgens de kranten is de Belgische federale politie een onderzoek begonnen. Het zou gaan om Daniël de Martelaere, die in zijn periode bij het Nederlandse ProTourteam onder meer het medische rapport schreef over de Italiaanse dopinzondaar Riccardo Ricco.

Volgens de Vlaamse kranten had De Martelaere zich voorgesteld als een arts die in de Verenigde Staten had gestudeerd en gespecialiseerd was in de begeleidng van duursporters. De Belgsiche wielerbond had hem een licentie gegeven. De KBWB kwam er afgelopen zomer achter dat er een fout is gemaakt. ,,We hadden moeten checken of die man effectief dokter was", zegt voorzitter Tom Van Damme.

De kranten meldden dat de arts destijds stilletjes is weggewerkt, nadat er problemen rezen met bloedtesten uit de Ronde van Zwitserland die De Martelaere had laten controleren. Die waren niet gecertificeerd door een echte dokter, klonk het op het laboratorium. Ploegleider Hilaire Van der Schueren zegt dat de man nooit is ontslagen. ,,We hebben eind 2011 zijn contract niet verlengd, dat is alles. Trouwens: De Martelaere was bij ons geen arts, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013