'Meer renners beschuldigen Verbruggen' (2)

21 november 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

ROTTERDAM (ANP) - Na de Amerikaan Lance Armstrong beschuldigen meer oud-renners Hein Verbruggen, voormalig voorzitter van de wielrenunie UCI, ervan een dubieuze rol te hebben gespeeld in de strijd tegen doping in het wielrennen. In een reconstructie in AD Sportwereld zegt oud-renner Peter Winnen dat ploegleiders als Walter Godefroot tevergeefs bij de UCI aan de bel hebben getrokken over het gebruik van epo in het peloton. ,,Maar daar is niets mee gedaan'', aldus Winnen.

Dat gold ook voor oud-coureur Edwig van Hooydonck. ,,Nadat ik was gestopt, heb ik een gesprek met Hein Verbruggen verteld wat er speelde: dat epo sinds het begin van de jaren '90 in opmars was. Hij zei dat ik overdreef''.

Peter Stevenhaagen, oud-renner van PDM, werd door Verbruggen onder druk gezet nadat hij in een interview had gezegd dat het wielrennen slecht werd geleid. ,,Jij hebt een probleem, jongen'', zou Verbruggen daarna tegen Stevenhaagen hebben gezegd. ,,Zulke renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM.''

Volgens Italiaanse media zou Verbruggen in 1999 ook hebben gedreigd de ploeg Mapei uit het peloton te verbannen. Verbruggen zou dit hebben gedaan nadat de oud-teambaas Giorgio Squinzi zijn twijfels had uitgesproken of het nog wel mogelijk was 'schoon' een goed klassement in een grote ronde te rijden.

In een reactie zegt Verbruggen dat hij nooit met Stevenhaagen over doping heeft gesproken en ontkent ook de andere beschuldigingen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013