Nieuw bloed voor dopingbestrijding Jamaica (2)

23 november 2013

N i e u w bericht, meer informatie

KINGSTON (ANP) - De complete leiding van het Jamaicaans antidopingbureau Jadco is opgestapt nadat bekend is geworden dat het controlesysteem niet deugt. Op het Caribisch eiland is dringend 'nieuw bloed' nodig om het gebruik van verboden middelen en methoden in de sport te bestrijden.

De verantwoordelijke minister Natalie Neita-Headley noemde het unanieme besluit van de 12 bestuursleden af te treden verstandig ,,om een frisse start mogelijk te maken''. Ze beloofde het testprogramma door te lichten en capabele dopingcontroleurs aan te stellen.

Jadco lag al geruime tijd onder vuur. In de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2012 zou geen enkele atleet, ook superster Usain Bolt niet, onaangekondigd bezoek hebben gekregen om een urine- of bloedmonster af te staan. Dat was voor de mondiale organisatie WADA reden de afdeling op Jamaica onder verscherpt toezicht te stellen.

Dit jaar alleen al zijn acht Jamaicaanse topsporters positief bevonden, onder wie drievoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown, Asafa Powell, de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter, en collegasprinter Sherone Simpson. Jamaica voerde onder meer geldgebrek als reden aan voor de problemen bij Jadco.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013