Sifan Hassan wijdt paspoort in met crosstitel (3)

24 november 2013

NK VELDLOPEN

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

TILBURG (ANP) - Sifan Hassan heeft zondag in Tilburg haar gloednieuwe paspoort meteen ingewijd met haar eerste Nederlandse titel. De 20-jarige atlete uit Arnhem won met overmacht de vrouwenwedstrijd bij het NK veldlopen. Khalid Choukoud prolongeerde zijn titel bij de mannen.

De Ethiopische vluchtelinge die sinds vrijdag Nederlands staatsburger is, had na de race over ruim 8 kilometer meer dan een minuut voorsprong op Maureen Koster, de tweede Nederlandse. Andrea Deelstra, in oktober nog Nederlands kampioene op de marathon, eindigde als derde.

Hassan, die afgelopen zomer op de middenafstand doorbrak met internationale toptijden, wachtte tot de laatste van vijf ronden voor haar versnelling. Die was al haar concurrentes te machtig, ook de buitenlandse deelneemsters die in Tilburg liepen. Het NK was namelijk onderdeel van de internationale Warandeloop. Op 20 seconden van Hassan kwam de Portugese Ana Dulce Felix als tweede binnen. De Zweedse Meraf Bahta werd derde.

Hassan kan door haar titel in december meedoen aan de EK cross in Belgrado. Ze zal daar evenals Koster uitkomen in de wedstrijd voor de beloftes, oftewel atletes onder 23 jaar. Haar trainer Honoré Hoedt voorspelt een gouden toekomst voor Hassan. Hij denkt dat ze over 3 jaar op de Spelen van Rio gouden medailles kan veroveren op de middenafstand.

De kampioene van vorig jaar ontbrak. Adriënne Herzog is in een artikel in Vrij Nederland in verband gebracht met doping en mag dit jaar niet in actie komen voor de Nederlandse ploeg. De Atletiekunie is met Herzog een 'afkoelingsperiode' overeengekomen. De Dopingautoriteit doet ook nog onderzoek naar de kwestie. Herzog bezorgde Oranje vorig jaar wel een bronzen medaille op de EK cross.

Choukoud veroverde voor de vijfde keer op rij de Nederlandse titel. De Haagse atleet moest in de internationale cross over 10 kilometer alleen de Belg Dame Tasama voor zich dulden. De Fransman Onespore Nkunzimana eindigde als derde in de wedstrijd. Jesper van der Wielen liep naar NK-zilver, voor Gert-Jan Wassink was er brons aan de finish.

Choukoud was de gangkamer in de wedstrijd. Hij sleurde vaak op kop en in de voorlaatste ronde maakte de specialist zich samen met Tasama los van de rest. Choukoud was in de eindfase alleen niet opgewassen tegen de sprint van de Belg. Hij zal als kampioen in december worden uitgezonden naar Belgrado voor de EK cross. Een podiumplek is daar zijn doel. Choukoud werd in 2011 al eens achtste.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013