Dopingspook waart toch rond in Sotsji

21 februari 2014

OLYMPISCHE SPELEN

SOTSJI (ANP) - Bijna 2 weken ging het goed in Sotsji maar op de valreep zijn er toch dopinggevallen geconstateerd. Met nog 2 dagen te gaan op de Olympische Spelen werd bekend dat de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle verboden middelen heeft gebruikt. Ook de Italiaanse bobsleeër William Frullani werd betrapt.

Sachenbacher-Stehle werd maandag betrapt bij een test na haar vierde plaats in de 12,5 kilometer massastart. Zowel de A-staal als de B-staal bevatten sporen van het verboden stimulerende middel methylhexanamine, meldde het Duitse Olympische Comité. De Duitse nationale antidopingsdienst NADA had herhaaldelijk gewaarschuwd voor voedingssupplementen die deze verboden stof bevatten.

De tweevoudig olympisch langlaufkampioene die later de overstap maakte naar de biatlon kon geen verklaring geven voor de positieve uitslag. Ze heeft naar eigen zeggen de voedingssupplementen die ze gebruikte in een laboratorium laten testen. Sachenbacher-Stehle bevestigde vrijdagmiddag dat ze positief was bevonden. In een verklaring schreef ze dat het ,,de ergste nachtmerrie is die men zich kan voorstellen''.

Frullani liep tegen de lamp bij een controle in het olympisch dorp op dinsdag. Ook de door de Italiaan gevraagde contra-expertise wees uit dat hij verboden middelen had gebruikt. Daarop werd hij uit het Italiaanse team gezet, aldus het Italiaans Olympisch Comité. Frullani zat in de viermansbob. Zijn plaats wordt nu zaterdag en zondag ingenomen door reserve Samuele Romanini. In de stalen van Frullani werd de stof dimetylpentylamine aangetroffen, een prestatiebevorderend middel.

Het IOC heeft zich ten doel gesteld van Sotsji de Winterspelen te maken met de meeste dopingtests. Tussen de opening van het Olympisch dorp op 30 januari en afgelopen zaterdag werden 1799 tests afgenomen waarvan er geen enkele positief was. De medische commissie van het IOC wil in totaal 2453 tests afnemen, 304 meer dan in Vancouver. Het gaat om 1944 urinetests en 509 bloedtesten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014