Atlete Herzog positief op testosteron (3)

14 mei 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - Atlete Adriënne Herzog (28) is bij een dopingtest positief bevonden op overschrijding van de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron. Dat heeft haar Belgische raadsman Dimitri Dedecker bevestigd naar aanleiding van een voorlopig schorsing door de KNAU.

De test in de Verenigde Staten werd op 16 maart uitgevoerd. Zij verblijft daar volgens Dedecker regelmatig en wordt daar om de 2 tot 3 weken getest. ,,Herzog heeft al vaker dicht bij de toegestane verhouding gezeten, maar nog nooit er overheen'', aldus de raadsman. ,,Wij zoeken nu naar een verklaring, want er kunnen verschillende oorzaken zijn.''

Dedecker zal woensdagmiddag met een nadere verklaring komen en een contra-expertise van de B-staal aanvragen.

De Dopingautoriteit heeft de atletiekunie vorige week van de positieve dopingtest op de hoogte gebracht. Volgens Herman Ram van de Dopingautoriteit gaat het om een rechtstreeks positieve test, die op twee manieren is uitgevoerd. ,,Dat is een standaardprocedure bij testosteron, mede omdat het een lichaamseigen stof is. De eerste analyse bevestigde de tweede'', aldus Ram.

Volgens hem klopt het dat de verhoudingen van het geslachtshormoon testosteron en epitestosteron soms afwijken. ,,Daar is de tuchtprocedure voor'', aldus Ram.

Herzog is in afwachting van het resultaat van de contra-expertise voorlopig van wedstrijden uitgesloten. Deze ‘ordemaatregel’ van de KNAU houdt in dat ze voorlopig evenmin voor nationale selecties mag uitkomen.

De atlete kwam al eerder in opspraak wegens vermeend dopinggebruik in Spanje.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014