Atlete Herzog opnieuw in opspraak (4)

14 mei 2014

DOPING

RIJSWIJK (ANP) - Atlete Adriënne Herzog (28) staat opnieuw ter discussie. Bij een dopingtest is de hardloopster positief bevonden op overschrijding van de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron. De Atletiekunie heeft haar voorlopig geschorst.

De dopingtest in de Verenigde Staten werd op 16 maart uitgevoerd. Herzog verblijft daar volgens haar Belgische raadsman Dimitri Dedecker regelmatig en wordt om de 2 tot 3 weken getest. ,,Herzog heeft al vaker dicht bij de toegestane verhouding gezeten, maar nog nooit eroverheen'', aldus de raadsman. ,,Wij zoeken nu naar een verklaring, want er kunnen verschillende oorzaken zijn.''

Herzog ontkent in een verklaring van haar raadsman verboden middelen te hebben gebruikt. Ze zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de conclusie van de Dopingautoriteit, dat in haar urinemonster een verhouding testosteron/epitestosteron van 4,4 is aangetroffen. Dat is hoger dan toegestaan. Herzog heeft de Dopingautoriteit om een contra-expertise gevraagd. In afwachting van die uitslag geeft zij verder geen commentaar.

De Dopingautoriteit heeft de Atletiekunie vorige week van de positieve dopingtest op de hoogte gebracht. Volgens directeur Herman Ram gaat het om een rechtstreeks positieve test, die op twee manieren is uitgevoerd. ,,Dat is een standaardprocedure bij testosteron, mede omdat het een lichaamseigen stof is. De tweede analyse bevestigde de eerste'', aldus Ram. Volgens hem klopt het dat de verhoudingen van het geslachtshormoon testosteron en epitestosteron soms afwijken. ,,Daar is de tuchtprocedure voor'', aldus Ram.

Herzog is in afwachting van het resultaat van de contra-expertise voorlopig van wedstrijden uitgesloten. Deze 'ordemaatregel' van de Atletiekunie houdt in dat ze voorlopig evenmin voor nationale selecties mag uitkomen.

De atlete kwam al eerder in opspraak wegens vermeend dopinggebruik in Spanje.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014