Troicki pakt loopbaan weer op met zege (3)

21 juli 2014

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

GSTAAD (ANP) - Tennisser Viktor Troicki heet maandag zijn tenniscarrière weer opgepakt met een zege in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Gstaad. De 28-jarige Serviër stond een jaar aan de kant vanwege een spraakmakende dopingzaak. Die schorsing liep vorige week af. Troicki versloeg maandag bij zijn rentree de Oostenrijker Dominic Thiem na twee sets: 7-6 (4) 6-4.

De internationale tennisfederatie ITF schorste Troicki vorig jaar na een gemiste bloedtest bij het toernooi van Monte Carlo. Naar eigen zeggen had de Serviër toestemming gekregen van een arts om de bloedcontrole aan zich voorbij te laten gaan omdat hij ziek was. De ITF zag het toch als een gemiste dopingtest en schorste Troicki aanvankelijk voor 1,5 jaar. Daar werd uiteindelijk een halfjaar van afgehaald.

De Serviër richt zich nu op de toekomst en wil weer klimmen op de wereldranglijst. Troicki zakte door zijn schorsing ver weg en is momenteel de nummer 847 op de mondiale ladder. Dat neemt hij vooral de ITF kwalijk en hij is dan ook gebrand om de tennisbond te laten zien waar hij toe in staat is als het om tennis gaat. ,,De ITF heeft geprobeerd mijn carrière kapot te maken en ik zal nooit vergeten wat er is gebeurd'', aldus Troicki op de website tennis.com.

De zaak kwam verschillende keren voor de rechter, omdat Troicki zijn schorsing fel aanvocht. ,,In de rechtszaal zaten ze echt achter me aan en wilden ze me compleet ruïneren. Ik hoop dat ik ze kan laten zien dat ze daar niet in geslaagd zijn. Ik zal weer terugkomen aan de top'', aldus de tennisser die ooit 12e op de wereldranglijst stond.

Troicki heeft altijd gezegd dat hem geen blaam trof in de dopingzaak, maar dat vooral de vrouwelijke arts die hem toestemming gaf om geen bloed te geven fout zat. ,,Het grappige is dat zij gewoon kon blijven werken'', blikte Troicki terug bij tennis.com. ,,Zij kon gewoon doorwerken omdat zij zich niet aan dopingregels hoeft te houden. Wij tennissers hebben regels en zij heeft alleen instructies. Dat vind ik een beetje gek. Zij maakte een fout, maar heeft daar geen sancties voor gekregen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014