Tour zit nog voor Pyreneeën stevig op slot

20 juli 2014

RONDE VAN FRANKRIJK

NÎMES (ANP) - Na de rustdag van maandag gaat de Ronde van Frankrijk verder in de Pyreneeën terwijl op de voorlaatste dag nog een lange individuele tijdrit wacht. De spanning lijkt echter verdwenen in een door Vincenzo Nibali gedomineerde Tour. Zaterdag kwam de Italiaan in de Alpenetappe naar Risoul als tweede over de finish achter de Pool Rafal Majka. Zondag finishte hij gewoon in het peloton in een door de Noor Alexander Kristoff gewonnen rit in Nîmes. De Tour zit op slot.

Majka bleek zaterdag verreweg de sterkste van een kopgroep van 17, met daarin ook Albert Timmer en Steven Kruijswijk. De Pool bleef voorop alleen over. Zijn teambaas Oleg Tinkov was zelfs in tranen toen de Pool de lange vlucht succesvol afrondde. ,,Deze zege hadden we zo hard nodig'', snikte de steenrijke Rus, die eerder kopman Alberto Contador zag uitvallen.

Majka zou in eerste instantie helemaal geen Tour rijden. De jonge Pool mocht eerder dit jaar voor zijn eigen kansen gaan in de Giro, waarin hij zesde werd. Omdat Roman Kreuziger vanwege een dopingzaak voorlopig niet op de fiets mag stappen, werd Majka in allerijl alsnog opgeroepen. Een beslissing waar hij aanvankelijk helemaal niet achterstond, maar die hem wel de fraaiste zege in zijn loopbaan heeft opgeleverd. ,,Ik was hier gekomen om Contador te helpen, dus deze zege is ook voor hem'', zei de verder vrij zwijgzame Pool.

Kristoff boekte zondag al zijn tweede ritzege in deze Tour. Dat ging ten koste van de ontgoochelde Jack Bauer. De Nieuw-Zeelander had de hele dag met de Zwitser Martin Elmiger voorop gereden, was de snelste in de sprint à deux maar zag 25 meter voor de streep een pak renners voorbij komen. De Noor van Katoesja hield de Australiër Heinrich Haussler en de Slowaak Peter Sagan achter zich.

,,Ik was beducht op waaiers, ik wilde me niet laten verrassen'', zei Nibali zondag die attent reed op het vlakke en bergop vooralsnog van niemand iets te vrezen heeft. ,,Vorig jaar verloor ik de Vuelta in de laatste week. Daar hebben we als team veel van geleerd. Maar het was wel een andere situatie. Ik had de Giro al gewonnen en een heel seizoen op een hoog niveau achter me. Dit jaar moest ik mijn piek hier hebben.''

Nibali begint dinsdag aan het Pyreneeëndrieluik met een geruststellende voorsprong van 4.37 op de Spanjaard Alejandro Valverde. Bauke Mollema is de nummer 7 van het algemeen klassement, Laurens ten Dam staat negende.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014