Ten Dam houdt liever focus op de Tour

21 juli 2014

RONDE VAN FRANKRIJK

NARBONNE (ANP) - Opgeluchte gezichten aan de rand van het zwembad in Narbonne, pleisterplaats van Team Belkin op de tweede rustdag in de Tour de France. Het nieuws dat de wielerploeg volgend seizoen vrijwel zeker ‘gewoon’ verdergaat, in samenwerking met de schaatsformatie van Jac Orie en met Lotto als de beoogde hoofdsponsor voor 4 jaar, zorgt natuurlijk voor blijdschap. Alleen, aan Laurens ten Dam trekt de euforie een beetje voorbij. ,,Mijn focus is vooral op de Tour gericht, en dat wil ik de komende week graag zo houden'', zegt de graatmagere Ten Dam.

Hij onderging maandagochtend net een dopingcontrole toen hem berichten bereikten over de toekomst van het team. ,,Ik weet verder ook niet meer dan wat de pers weet, alleen dat er nog niets is afgerond, maar dat het er allemaal goed uitziet. Aan tafel spraken de jongens al over de kleuren van het tenue volgend seizoen. Ach, daar houd ik me niet zo mee bezig, dat zien we in 2015 wel. Al moet ik zeggen: schaatsen vind ik wel een prachtige sport, zeker wanneer het op natuurijs kan. Misschien is dat wel mooier dan wielrennen. Of in elk geval te vergelijken met het oprijden van een zware col in de zomer.”

En daarmee komt de 34-jarige routinier vanzelf weer op de route die hem in beslag neemt. Hij zegt dat er pas vier ritten zijn geweest voor de klassementsrenners en dat er nu nog vier volgen. Die zijn belangrijk, daarom probeert hij de concentratie vast te houden. ,,Want die raakte ik in de etappe van zondag plotseling kwijt. Voor het eerst deze ronde kregen we in de etappe naar Nîmes de gelegenheid om eens met elkaar te praten in het peloton. We reden al 2 weken langs elkaar en naast elkaar zonder iets te zeggen. Ik merkte gelijk dat ik de focus kwijt was. Tot overmaat van ramp dreigde ik zelfs even in een tweede groep te belanden. Toen heb ik tegen Bram Tankink en Merijn Zeeman geroepen dat ze me er weer bij moesten trekken. Dat lukte gelukkig snel.’’

Hoewel hij momenteel een positie in het klassement bezet (negende) waarop hij voor de Tour hoopte, beseft Ten Dam dat er nog het nodige werk wacht. ,,Ik heb geen idee hoe ik de Pyreneeën verteer. Bovendien zie je vrijwel dagelijks dat er renners sneuvelen. Dat kan ook mij of Bauke overkomen. Daarnaast zijn er coureurs die er in de slotweek nog in slagen zich de top-10 binnen te fietsen. Ik hoop gewoon dat ik mijn niveau van de laatste twee etappes kan halen. Dan zou een stek bij de eerste tien een prachtige beloning zijn.”

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014