Fanny Blankers-Koen de beste

9 augustus 2014

EK ATLETIEK

ZÜRICH (ANP) - Het wekt waarschijnlijk geen verwondering dat Fanny Blankers-Koen de meest succesvolle Nederlandse atlete is geweest op Europese kampioenschappen. De 'vliegende huisvrouw', die op de Olympische Spelen van 1948 in Londen vier keer goud won, vergaarde in haar lange carrière acht Europese plakken: vijf gouden, één zilveren en twee bronzen.

Blankers-Koen won drie keer goud en één keer zilver op de EK van 1950 in Brussel, waar de Nederlandse ploeg een recordaantal van acht medailles veroverde. Ze pakte ook tweemaal goud in Oslo in 1946. Haar bronzen plakken pakte ze als de jonge ongetrouwde Fanny Koen voor de oorlog in 1938 in Wenen.

Nederland haalde in totaal 51 medailles op EK's: 17 gouden, 19 zilveren en 15 bronzen. De vorige EK in 2012 in Helsinki waren succesvol met zes medailles, waarvan twee gouden: Churandy Martina (200 meter) en de mannenploeg op de 4x100 meter estafette. Patrick van Luijk (200 meter), Rutger Smith (kogelstoten) en 4x100 meter estafette vrouwen wonnen zilver, terwijl Smith met discuswerpen ook brons won.

Die laatste plak kreeg de Groninger door een dopingstraf voor de oorspronkelijke Hongaarse bezitter Zoltán Kövágó pas maanden na afloop van het toernooi. Smith ontbreekt in Zürich, omdat hij nog altijd revalideert van een zware achillespeesblessure.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014