Doping kan Spakenburg titel kosten (2)

9 augustus 2014

N i e u w bericht, meer informatie

ZEIST (ANP) - Topklasser Spakenburg moet de titel van het seizoen 2011/2012 mogelijk inleveren. Spelers van de voetbalclub zouden in het kampioensjaar het verboden, stimulerende middel methylhexanamine hebben gebruikt.

Twee voetballers van de succesvolle vereniging in het zaterdagvoetbal vertellen in het NRC Handelsblad dat 'een meerderheid' van de spelers methylhexanamine tot zich nam. Het middel verhoogt de alertheid en vermindert vermoeidheid. Na het succesvolle seizoen vertrok trainer André Paus. Zijn opvolger Peter Wesselink verbood zijn spelers het gebruik van het supplement.

Voetballers van Spakenburg zouden methylhexanamine in bidons hebben gemengd met water. Het gebruik van het verboden middel kan leiden tot hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten.

Ex-profvoetballer Ricky van den Bergh won in het seizoen 2011/2012 de titel met Spakenburg. Hij belandde in dat voetbaljaar met hartafwijkingen in het ziekenhuis. In een reactie aan het NRC Handelsblad erkent hij dat hij op die dag een sportdrank uit een bidon had gedronken. ,,Ik heb hele slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen”, stelt de oud-speler van Sparta, RKC, ADO en Heracles.

De KNVB wacht het onderzoek van de Dopingautoriteit af. De tuchtcommissie van de nationale voetbond buigt zich over de zaak als blijkt dat de dopingregels zijn overtreden. Bij een eerste dopingovertreding worden voetballers in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB. Spakenburg loopt het risico dat het de titel moet inleveren als twee of meer spelers stimulerende middelen hebben gebruikt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014