Onwillige knie dwingt Schleck tot afscheid (3)

9 oktober 2014

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vijfde alinea

LUXEMBURG (ANP) - Een onwillige knie dwingt Andy Schleck te stoppen met wielrennen. De 29-jarige Luxemburger maakte zijn besluit donderdag officieel bekend. De renner van Trek gaat de boeken in als oud-winnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij won de Tour van 2010 nadat Alberto Contador de zege wegens doping was ontnomen. De klimspecialist eindigde ook twee keer als tweede in de Tour, won drie etappes en was in 2009 de beste in Luik-Bastenaken-Luik.

Schleck kwam in juli tijdens de derde etappe van de Ronde van Frankrijk hard ten val en onderging in Basel een operatie aan de kruisbanden van zijn rechterknie. Een lange, moeizame revalidatie volgde. ,,De artsen hebben me gezegd dat ze niet veel meer kunnen doen. Ik ben daarom gedwongen mijn carrière te beëindigen'', zei een geëmotioneerde Schleck.

,,Het is natuurlijk een grote teleurstelling om op deze manier te moeten stoppen. Ik zou dolgraag doorfietsen, maar mijn knie staat het niet toe. Ik kan 3, 4 uur fietsen, maar dan komt de zwelling weer terug. De banden zijn wel genezen, maar het kraakbeen is een ander verhaal. Ik ben tot de harde slotsom gekomen dat het risico op blijvende schade te groot is.''

Schleck brak door in 2007 met de tweede plaats in de Ronde van Italië. In de jaren daarna maakte hij furore in de Tour. Hij eindigde in 2009 en 2011 als tweede. De voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik won hij na een fraaie solo, maar Schleck noemde zijn overwinning in de bergetappe van de Tour van 2011 naar de top van de Col du Galibier een van zijn meest memorabele prestaties. De laatste 3 jaren bleven de resultaten, onder andere wegens het nodige blessureleed, uit.

Schleck, wiens contract bij Trek deze zomer al niet werd verlengd, weet nog niet precies wat hij na het fietsen gaat doen: ,,Wielrennen was jarenlang mijn leven, dus ik heb tijd nodig om uit te vinden wat ik wil gaan doen. Gelukkig kan ik rekenen op mijn familie, vrienden en ook Trek, die me altijd heeft gesteund. Ik ben ook blij dat ik samen met mijn broer Franck heb kunnen trainen en racen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014