Levenslange schorsing oud-Rabodokter Leinders (3)

22 januari 2015

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

COLORADO SPRINGS (ANP) - De Belg Geert Leinders, voormalig dokter en directielid van de wielerploeg van de Rabobank, is voor de rest van zijn leven geschorst voor alle aan sport gerelateerde activiteiten vanwege het overtreden van het dopingreglement. Dat hebben de Amerikaanse, Deense en Nederlandse antidopingagentschappen donderdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

De naam van Leinders dook in 2012 op bij een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Oud-renner Levi Leipheimer beschuldigde de Belg er destijds van dat hij hem in zijn periode bij Rabobank doping zou hebben gegeven. Ook de getuigenis van de Deen Michael Rasmussen heeft volgens de instanties flink bijgedragen aan het onafhankelijk onderzoek.

Uit dat onderzoek, waarin is gesproken met getuigen en experts en verschillende documenten boven tafel zijn gekomen, is volgens de instanties vast komen te staan dat Leinders verboden middelen in bezit had, verhandelde en toediende aan atleten, zonder dat er van een medische noodzaak sprake was. Het gaat onder meer om epo, bloedtransfusies, testosteron en corticosteroïden.

De straf valt zo hoog uit omdat Leinders volgens de verklaring ,,als belangrijkste ploegarts en lid van de directie van de wielerploeg van de Rabobank, een hogere positie van vertrouwen en verantwoordelijkheid had dan ander ondersteunend personeel als trainers, coaches en ploegartsen die al gestraft zijn voor hun betrokkenheid bij dopingzaken''.

Leinders was voor het laatst aan de slag in de wielrennerij bij Team Sky. Die formatie zette hem eind 2012 aan de kant. Naar de Belg loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van het Belgisch Openbaar Ministerie.

Leinders, die in de jaren negentig aan de slag ging bij de Rabowielerploeg, heeft het voorschrijven en toedienen van doping altijd ontkend. Hij werkte bij de Raboploeg behalve met Leipheimer en Rasmussen onder anderen ook met Michael Boogerd, Grischa Niermann, Danny Nelissen en Marc Lotz. Zij hebben allemaal bekend doping te hebben gebruikt in hun periode bij Rabobank. Vanwege alle dopingperikelen maakte de bank in 2012 bekend te stoppen als hoofdsponsor van de equipe.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015