'Boogerd gebruikte bloed van familie'

22 januari 2015

RIJSWIJK (ANP) - Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, kwam in het onderzoek naar de Belgische ploegarts Geert Leinders (onder meer ex-Rabobank) veel informatie vrij die al bekend was. Tegen de NOS vertelde hij donderdag nog wel het volgende: ,,Wat mij opviel: een aantal maal wordt er gebruik gemaakt van bloed van familieleden. Door een aantal renners is dat verklaard. Dat is vrij uniek, ik ken geen andere wielerploeg waar dat gebeurde. Het gaat om Leipheimer, Rasmussen en Boogerd.''

Ram refereerde ook aan een boek dat in 2013 over de affaire is verschenen (Bloedbroeders). Daarin werd onder meer opgetekend dat Boogerd in de Tour van 2002 via zijn broer een bloedtransfusie toegediend zou hebben gekregen. Dat zou zijn gebeurd voor de rit naar La Plagne, die hij won.

Michael Boogerd, die eerder al had toegegeven doping te hebben gebruikt, schakelde een advocaat in en trof later een schikking. De schrijvers van het boek hoefden niet te rectificeren, maar namen in de volgende druk wel de ontkenning mee van Boogerd, diens broer en ploegarts Leinders. De laatste werd donderdag levenslang geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015