Spakenburg: wel doping, geen strafzaak (2)

11 februari 2015

N i e u w bericht, meer informatie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Amateurclub Spakenburg ontloopt een tuchtzaak over het gebruik van doping. De Dopingautoriteit heeft in zijn onderzoek naar de kwestie te weinig bewijs om voetballers individueel te kunnen straffen, meldde het bureau woensdag.

Wel is aangetoond dat het verboden middel methylhexanamine minstens twee keer aanwezig was in de kleedkamer. ,,Dat het middel ook daadwerkelijk is gebruikt, is meer dan aannemelijk'', concludeert het Nederlandse antidopingbureau, dat zijn onderzoeksrapport heeft gestuurd naar de KNVB en de club uit de Topklasse zelf.

De Dopingautoriteit stelde een onderzoek in naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad in augustus 2014. Daarin onthulden twee anonieme spelers dat een meerderheid van de selectie het prestatieverhogende middel had gebruikt in de kampioensjaargang 2011-2012. Methylhexanamine is een stimulerend middel; het geeft meer energie en vermindert de vermoeidheid. De dopingvorsers namen ruim twintig interviews af en verzamelden schriftelijke informatie.

Spakenburg stelde kort na de onthulling in NRC ook een intern onderzoek in. Het bestuur erkende meteen al dat het hoofd medische zaken in december 2011 een voedingssupplement in de kleedkamer heeft aangetroffen, dat niet was verstrekt door de medische staf. In dit supplement bleek een verboden bestanddeel te zitten.

De Dopingautoriteit kwam er tijdens zijn onderzoek achter dat de kennis over doping in de top van het amateurvoetbal 'zeer beperkt' is. De instantie vindt dan ook dat er meer voorlichting moet komen over doping en onder meer het gebruik van voedingssupplementen. De autoriteit gaat hierover in overleg met de voetbalbond KNVB.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015