Armstrong moet miljoenenbonus teruggeven (3)

16 februari 2015

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

DALLAS (ANP) - Lance Armstrong moet een miljoenenbonus die hij kreeg voor zijn Tourzeges terugbetalen. Dat heeft eiser SCA Promotions maandag bekendgemaakt na een uitspraak van de arbitragecommissie van de rechtbank van Dallas. Het gaat om een bedrag van 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro). Volgens ingewijden is dat de hoogste schadevergoeding die een individu in de Verenigde Staten is opgelegd.

Het verzekeringsbedrijf keerde de Amerikaanse wielrenner in 2006 7,5 miljoen dollar uit. Armstrong moest daarvoor wel naar de rechter. SCA weigerde in eerste instantie tot uitbetaling over te gaan wegens de aanhoudende geruchten dat er doping in het spel was. De Texaan ontkende dat toen bij hoog en bij laag en werd in het gelijk gesteld.

In 2013 kwam de waarheid alsnog naar buiten. Armstrong (43) erkende ook misleiding van SCA, dat indertijd een schikking trof voor een premie van 5 miljoen dollar plus 2,5 miljoen proceskosten. De 'opgelichte' verzekeraar spande daarop een zaak aan wegens een ,,aaneenschakeling van internationale meineed, fraude en samenzwering die zijn weerga niet kent''.

Na een dagenlange hoorzitting, waarin ook de van zijn voetstuk gevallen coureur zijn zegje deed, bevestigde het juridisch panel die stelling. Armstrong heeft zich volgens de arbiters niet alleen schuldig gemaakt aan meineed, maar ook aan het ,,intimideren en aanzetten van andere getuigen tot liegen'' en aan het ,,gebruik van een valse persoonlijke en emotionele oproep om weg te komen met zijn leugens''. De commissie vond bovendien dat Armstrong nogal luchtig deed over zijn jarenlange bedrog en geen berouw toonde.

Bob Hamman, de bestuursvoorzitter en oprichter van SCA, reageerde verheugd op het voor hem positieve oordeel. Hij kondigde ook meteen juridische actie aan om Armstrong zo nodig tot terugbetaling te dwingen. Er liggen overigens nog meer vorderingen tegen hem en zijn voormalig ploegbaas Bill Stapleton (US Postal).

,,We zijn blij met dit resultaat'', zei Hamman. ,,Het is met geen pen te beschrijven hoeveel schade Armstrong met zijn web van leugens SCA heeft berokkend. Dit is een goede eerste stap naar herstel van die schade.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015