Atlete Herzog twee jaar geschorst (2)

18 februari 2015

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

PAPENDAL (ANP) - Atlete Adriënne Herzog is voor twee jaar geschorst. Het Instituut Sport Rechtspraak acht bewezen dat hardloopster doping heeft gebruikt en legde haar woensdag de straf op die met terugwerkende kracht ingaat vanaf mei 2014. Het betekent dat ze vanaf 14 mei 2016 pas weer wedstrijden mag lopen. De atlete kan nog in beroep gaan.

Herzog (29), tweevoudig winnares van het brons bij de Europese kampioenschappen veldlopen, werd in maart 2014 positief bevonden bij een dopingcontrole in de Verenigde Staten. Een overschrijding van de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron was aangetroffen. De uitkomst was voor de Atletiekunie aanleiding om Herzog meteen te schorsen.

Toen in juni ook de B-staal negatief uitviel voor de hardloopster, handhaafde de bond haar schorsing en werd haar dopingzaak doorgesluisd naar het Instituut Sport Rechtspraak. Herzog heeft dus al sinds mei 2014 niet aan wedstrijden mogen meedoen.

De atlete kwam al eerder in opspraak wegens vermeend dopinggebruik in Spanje. Vrij Nederland publiceerde in 2013 een verhaal waarin Herzog ervan werd beschuldigd contacten te hebben met dopingleveranciers. Daarna besloten de Atletiekunie en Herzog tot een afkoelingsperiode van drie maanden. Bij haar rentree werd ze derde in de halve marathon van Egmond.

De atlete heeft steeds volgehouden dat ze nooit doping heeft gebruikt. Ze wees er wel op dat haar testosterongehalte van nature hoog is. ,,Dat is genetisch bepaald'', zei ze in mei 2014. Ze hoopte dat haar biologische paspoort een verklaring zou geven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015