UCI wil wielerploeg Astana weren (3)

27 februari 2015

N i e u w bericht, met reactie Astana in laatste alinea

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI wil wielerploeg Astana uit het peloton weren. Daartoe gaat het een verzoek indienen bij de onafhankelijke licentiecommissie om de WorldTourlicentie van de Kazachse ploeg in te trekken. Daardoor zou het team waarvoor onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali rijden, het startrecht voor grote wedstrijden verliezen.

De UCI komt tot het besluit na bestudering van het rapport dat een onafhankelijke commissie heeft gedaan naar de structuur, het antidopingbeleid en het management van de ploeg. Naar aanleiding van enkele dopinggevallen bij Astana en de opleidingsploeg van dat team liet de UCI het sportinstituut van de universiteit van Lausanne de wielerploeg doorlichten. Het onderzoek was een voorwaarde voor het verkrijgen van een licentie om in WorldTourkoersen - de hoogste categorie wedstrijden - uit te komen.

De UCI concludeerde dat er grote verschillen zijn in de bevindingen van de commissie en het beeld dat de ploeg zelf schetste. Daarbij kreeg de UCI de beschikking over delen van een rapport van een onderzoek van het Openbaar Ministerie in het Italiaanse Padua naar dopingpraktijken. Daarin staan belastende verklaringen over werknemers van Astana, die inmiddels zijn overgedragen aan de licentiecommissie.

De UCI denkt sterk genoeg te staan om Astana, die onder leiding staat van voormalig wielrenner en dopingzondaar Aleksandr Vinokoerov, uit de grote koersen te bannen en geeft verder geen commentaar zo lang de zaak bij de licentiecommissie ligt. Lars Boom liet vrijdag weten pas te reageren als hij heeft gesproken met zijn teambazen.

Astana laat vrijdagavond weten dat de ploeg in overleg gaat met advocaten om documenten en verklaringen voor te bereiden. Die willen ze overhandigen aan de onafhankelijke licentiecommissie. De Kazakken sluiten niet uit dat ze indien nodig naar het internationale sporttribunaal CAS stappen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015