'Babyface' kan alleen van zichzelf verliezen

25 februari 2015

WK SPRINT

ASTANA (ANP) - Volgens zijn coach Kosta Poltavets (ex-TVM) reed hij begin deze maand bij de wereldbeker in Heerenveen zijn slechtste 500 meter van het seizoen. Des te pijnlijker voor de internationale concurrentie was het opmerkelijke feit, dat Pavel Koelizjnikov die race in Thialf wel 'gewoon' op zijn naam schreef. Die overmacht, ook in zijn spaarzame mindere ritten, maakt de twintigjarige Rus tot de te kloppen man bij de WK sprint komend weekeinde in IJspaleis Alau in Astana. De nog jeugdige debutant, soms ook wel 'babyface' genoemd, kan in Kazachstan eigenlijk alleen van zichzelf verliezen.

Koelizjnikov heeft alles wat een topsprinter in het schaatsen nodig heeft: fysiek ijzersterk, mentaal gehard en technisch nagenoeg perfect. Poltavets noemde hem eerder dit seizoen niet voor niets een kruising tussen Jan Bos, Sven Kramer en Michel Mulder, de titelverdediger in Astana. Koelizjnikov vindt zichzelf qua stijl meer lijken op de Canadese geweldenaar Jeremy Wotherspoon, viervoudig wereldkampioen sprint en met 34,03 seconden nog altijd de wereldrecordhouder op de 500 meter.

De indrukwekkende verrichtingen van Koelizjnikov werden aan het begin van het seizoen nog met enige argwaan en scepsis bekeken. Hij keerde in topvorm terug na een dopingschorsing van twee jaar. ,,Een jeugdzonde'', zo omschreef de Russische teamleiding het vergrijp van Koelizjnikov, die bij de WK junioren in 2012 werd betrapt op het gebruik van een pepmiddel, dat volgens hem 'onbewust' in een neusspray zat.

Na zijn eerste reeks van overwinningen in november bij de wereldbeker in Azië werd er in het internationale schaatspeloton nog driftig naar het dopingverleden van het nieuwe Russische sprintkanon verwezen. ,,Als je na een schorsing van twee jaar meteen zó sterk rijdt, is er fundamenteel iets mis met het Russische systeem'', schamperde de Noor Espen Hvammen, die de gevoelens van nogal wat collega's treffend onder woorden bracht.

Na tien wereldbekerzeges (zeven op de 500 meter en drie op de 1000 meter) is de kritiek inmiddels vrijwel verstomd en overheerst vooral de bewondering. Oud-schaatser Erben Wennemars, tweevoudig wereldkampioen op de sprint (2004 en 2005), was eerder deze maand bij de WK afstanden in Heerenveen lyrisch over de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter. ,,Koelizjnikov haalt het maximale rendement uit zijn vermogen'', sprak de huidige NOS-commentator in lichte euforie. ,,Hij slaagt erin zijn bovenlichaam ook op topsnelheid helemaal stil te houden. Zijn manier van schaatsen is van grote schoonheid.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015