Rapport UCI: Armstrong werd beschermd (3)

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

AIGLE (ANP) - Lance Armstrong heeft van de internationale wielrenunie UCI een voorkeursbehandeling gekregen. Dat concludeert de onafhankelijke commissie die het (doping)verleden van de sportbond onderzocht. Er zijn tal van voorbeelden dat de later als dopingzondaar ontmaskerde Amerikaan door de UCI ,,beschermd'' dan wel ,,verdedigd'' is, blijkt uit het omvangrijke rapport.

,,De UCI zag Armstrong als het boegbeeld om de sport er weer bovenop te helpen na de dopingaffaire rond de Festinaploeg'', meldt het rapport. ,,Het feit dat hij Amerikaan was betekende bovendien dat de wielersport een nieuw continent kon veroveren.'' De UCI was ondanks dopingverdenkingen behoorlijk 'close' met Armstrong, nam giften aan van de renner en wilde hem zelfs in 2012 nog verdedigen door te dreigen met juridische stappen richting het Amerikaanse antidopingbureau Usada.

Een opmerkelijke passage in het rapport betreft het onderzoek dat de Nederlandse advocaat Emile Vrijman deed naar beschuldigingen in 2005 in L'Équipe. De Franse krant onthulde dat bij hertests in het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry zou zijn gebleken dat Armstrong in 1999 EPO had gebruikt. Vrijman zou door Pat McQuaid, de opvolger van Hein Verbruggen als voorzitter van de UCI, zijn geïnstrueerd zich in zijn onderzoek te beperken tot de vraag hoe de resultaten naar buiten waren gelekt in plaats van zich te concentreren op de positieve tests.

Vrijman leverde in februari 2006 de UCI een vertrouwelijk eerste rapport dat vervolgens opmerkelijk genoeg werd aangevuld door de Amerikaanse sportadvocaat Mark S. Levinstein, die ook voor Armstrong werkte. De commissie constateerde dat diens toevoegingen met name het wereldantidopingbureau WADA en het Franse lab dat de tests had uitgevoerd bekritiseerden. Het rapport diende volgens de commissie vooral de UCI en Armstrong, maar stelt dat er geen bewijs is voor verdachtmakingen dat de Amerikaan de totstandkoming ervan mede gefinancierd zou hebben.

Armstrong werd vaak geholpen; hij werd ondanks verdenkingen geen mikpunt in de jacht op dopingzondaars, kon goede sier maken met schenkingen, mocht zijn comeback maken in de Tour Down Under van 2009 hoewel hij nog niet het vereiste aantal dagen deel had uitgemaakt van het dopingtestprogramma van de UCI. En zelfs toen Armstrong in 2012 langzaam van zijn voetstuk viel hield UCI zich stil en noemde McQuaid klokkenkluiders als Tyler Hamilton en Floyd Landis 'tuig'.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015