UCI-rapport: Verbruggen was alleenheerser (2)

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - Hein Verbruggen regeerde tussen 1991 en 2005 de internationale wielrenunie UCI als een 'patron absolu', als een alleenheerser. Dat is een van de conclusies van het rapport dat een onafhankelijke commissie heeft samengesteld over het (doping)verleden van de UCI. De Nederlander liet zaterdag al weten niet onder de indruk te zijn van de kritiek nu ook de onderzoekers niet hebben aangetoond dat hij geld zou hebben aangenomen om een positieve dopingzaak van Lance Armstrong onder de mat te schuiven.

Verbruggen wordt omschreven als een een op macht beluste bestuurder die met Armstrong als boegbeeld zijn sport maar vooral zijn status zag groeien, maar te vaak in conflicten belandde die zijn organisatie schaadden. Genoemd worden zijn persoonlijke vete met toenmalig baas van het wereldantidopingbureau WADA Dick Pound en Tourorganisator ASO. Zijn beleid was ondoorzichtig, Verbruggen overlegde slechts met enkele vertrouwelingen met name de Belgische advocaat Philippe Verbiest en de Nederlander Lon Schattenberg die aan het hoofd stond van de medische commissie.

Verbruggen stelde in 2005 alles in het werk om de Ier Pat McQuaid als opvolger verkozen te krijgen. Dat deed hij volgens de commissie niet alleen om invloeden van ASO buiten te houden maar ook om een stempel te kunnen blijven drukken op het beleid. De UCI was volgens de commissie inmiddels verworden tot een door één man geleide instantie zonder enige vorm van controle, waarin tegenstanders succesvol onder druk werden gezet. Verbruggen werd na zijn aftreden benoemd tot vicevoorzitter zodat hij zijn positie als IOC-lid niet hoefde in te leveren en hield een kantoor bij de UCI.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015