UCI miste daadkracht in strijd tegen doping

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

S a m e n v a t t i n g

LAUSANNE (ANP/RTR) - De bestuurders van de internationale wielrenunie UCI - oud-voorzitter Hein Verbruggen voorop - misten de wil om daadkrachtig op te treden tegen de alom aanwezige doping in de wielersport. Toprenners als Lance Armstrong werd te weinig in de weg gelegd om hun dubieuze praktijken uit te oefenen. Het gebruik van verboden middelen is bovendien nog lang niet uitgebannen. Dat zijn de voornaamste conclusies van een rapport dat een onafhankelijke commissie heeft opgesteld over het (doping)verleden van de UCI.

Over de rol van de UCI en met name die van Hein Verbruggen, die tussen 1991 en 2005 voorzitter was, is het rapport van de commissie CIRC, voluit Cycling Independent Reform Commission, erg kritisch. De UCI heeft gefaald in het toepassen van haar eigen anti-dopingregels en heeft de ogen gesloten voor de ergste gevallen. Vooral dopingzondaar Armstrong, van wie de zeven Tourzeges zijn afgenomen, kreeg een voorkeursbehandeling.

,,De UCI zag Armstrong als het boegbeeld om de sport er weer bovenop te helpen na de dopingaffaire rond de Festinaploeg'', meldt het rapport. ,,Het feit dat hij Amerikaan was betekende bovendien dat de wielersport een nieuw continent kon veroveren.''

Een opmerkelijke passage in het rapport betreft het onderzoek dat de Nederlandse advocaat Emile Vrijman deed naar beschuldigingen in 2005 in L'Équipe. De Franse krant onthulde dat bij hertests in het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry zou zijn gebleken dat Armstrong in 1999 het verboden epo had gebruikt. Vrijman zou door Pat McQuaid, de opvolger van Verbruggen, zijn geïnstrueerd zich in zijn onderzoek te beperken tot de vraag hoe de resultaten waren uitgelekt in plaats van zich te concentreren op de positieve tests. In zijn rapport kwamen uiteindelijk zelfs bijdragen van de Amerikaanse sportadvocaat Mark S. Levinstein, die ook voor Armstrong werkte.

Verbruggen wordt omschreven als een alleenheerser. Maar bewijs dat de Nederlander ooit geld aannam om een positieve test van Armstrong te verdoezelen is er niet. Wel is er in zijn tijd gesjoemeld met doktersattesten. Zowel Armstrong als oud-wereldkampioen Laurent Brochard konden dankzij een geantidateerd attest het gebruik van corticoïden rechtvaardigen.

De commissie ziet verbetering maar komt met tal van aanbevelingen. ,,Het sein 'brand meester' bestaat niet in de strijd tegen doping.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015