UCI hielp Armstrong uit eigenbelang

9 maart 2015

RAPPORT DOPINGVERLEDEN

S a m e n v a t t i n g, geactualiseerd

AIGLE (ANP) - ,,Een moeizame strijd die we blijven voortzetten'', noemde UCI-voorzitter Brian Cookson maandag het gevecht dat de internationale wielrenunie UCI levert met de dopinggebruikers in zijn sport. Het rapport dat een onafhankelijke commissie (CIRC) samenstelde over het (doping)verleden van de internationale wielerbond, betekende weer een klap voor de wielersport. Ook al bevatte het ook weer niet heel veel nieuwe aspecten.

De bestuurders van de UCI - oud-voorzitter Hein Verbruggen voorop - misten de wil om daadkrachtig op te treden tegen de alom aanwezige doping in de wielersport. Toprenners als Lance Armstrong werd te weinig in de weg gelegd om hun dubieuze praktijken uit te oefenen. De Amerikaan slaagde er, net als de Franse oud-wereldkampioen Laurent Brochard, wel in met een geantidateerd attest het gebruik van corticoïden voor de UCI rechtvaardigen.

Armstrong deed dat in 1999 bij zijn eerste Tourzege. ,,Dat is een cruciaal moment geweest'', meende Cookson, de voorzitter sinds 2013 die alles anders wil doen. Zonder die voorkeursbehandeling zou Armstrong volgens de Brit nooit zeven keer de Tour hebben gewonnen. ,,De UCI zag Armstrong als het boegbeeld om de sport er weer bovenop te helpen na de dopingaffaire rond de Festinaploeg'', meldt het rapport. ,,Het feit dat hij Amerikaan was betekende bovendien dat de wielersport een nieuw continent kon veroveren.''

Een opmerkelijke passage in het rapport betreft het onderzoek dat de Nederlandse advocaat Emile Vrijman deed naar beschuldigingen in 2005 in L'Équipe. Hertests hadden volgens de Franse sportkrant aangetoond dat Armstrong epo had gebruikt in 1999. Het rapport pleitte Armstrong vrij, maar nu blijkt dat een van zijn advocaten daaraan een bijdrage had geleverd. ,,Het was zogenaamd een onafhankelijk rapport, maar de UCI heeft de regie van A tot Z in handen gehad'', meende Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Verbruggen wordt omschreven als een alleenheerser. Maar er is geen bewijs dat de Nederlander ooit geld aannam om een positieve test van Armstrong te verdoezelen. De commissie ziet verbetering maar komt met tal van aanbevelingen. Een betere samenwerking met onder meer overheidsinstanties, een 'klokkenluidersdesk' en een centrale apotheek om medicijngebruik in te perken. ,,Maar het sein 'brand meester' bestaat niet in de strijd tegen doping.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015