Wielerploeg Astana houdt licentie (3)

23 april 2015

N i e u w bericht, meer informatie vanaf eerste alinea

AIGLE (ANP) - De Kazachse wielerploeg Astana houdt zijn licentie voor de World Tour, maar blijft onder streng toezicht staan. De licentiecommissie van de internationale wielerunie UCI heeft dat donderdag besloten na een hoorzitting met vertegenwoordigers van de UCI en Astana.

De UCI dreigde de ploeg van Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra te weren uit de grote koersen, onder meer omdat het antidopingbeleid en de structuur niet overeenkwamen met het eerder door de ploeg geschetste beeld.

Rond de ploeg is altijd rumoer over doping geweest. Huidig teambaas Aleksandr Vinokoerov werd in 2007 uit de Tour de France gezet wegens bloeddoping. Vorig seizoen werden de broers Maksim en Valentin Iglinski ontslagen nadat ze op epo waren betrapt, in de opleidingsploeg was het drie keer raak met positieve gevallen. Werknemers van Astana worden ervan verdacht dat ze contact hebben gehad met dopingarts Michele Ferrari.

Astana moet speciale maatregelen nemen. Maar om welke maatregelen het gaat, is door de UCI niet bekendgemaakt. Het team is van plan de maatregelen te respecteren, staat in een verklaring van de UCI. ,,De registratie voor dit seizoen blijft van kracht maar de voorwaarden zullen strikt gecontroleerd worden.''

Als Astana niet voldoet aan de voorwaarden, kan het proces om de licentie in te trekken worden hervat.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015