Geen verliezers bij Gevecht van de Eeuw

28 april 2015

LAS VEGAS (ANP) - Als Floyd Mayweather jr. en Emmanuel 'Manny' Pacquiao elkaar binnen de ring net zo hard bevechten als erbuiten, mogen boksliefhebbers hun borst nat maken. Zondagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd ontmoeten de aartsrivalen elkaar tussen de touwen in Las Vegas, in een langverwacht treffen dat nu al het Gevecht van de Eeuw wordt genoemd.

Dat is niet voor niets, want Mayweather en Pacquiao zijn de twee meest succesvolle boksers van hun generatie. Mayweather verloor in 47 partijen nog nooit, terwijl zijn tegenstander als enige in acht gewichtsklassen wereldkampioen werd. Elkaar bevochten de superboksers alleen nog nooit, vooral omdat een partij niet makkelijk te organiseren was.

De weg naar het duel begon al in 2009, en was vol controverse. Zo steggelden de twee over de voorwaarden voor de dopingcontroles, waarbij Mayweather Pacquiao van dopinggebruik beschuldigde. Het leverde hem een aanklacht wegens laster op. Mayweather verkondigde in 2010 dat de Filippijn Pacquiao 'rijst en sushi voor hem mocht koken' als hij verloor - een opmerking die hij na een storm van kritiek terugnam. Vorig jaar noemde de Amerikaan zijn concurrent een 'wanhopige hond', die geld nodig had om een belastingschuld af te betalen.

Mayweather is ook privé niet van onbesproken gedrag. De 38-jarige bokser, steenrijk en in het bezit van een omvangrijke vloot sportwagens en privéjets, staat bekend om zijn losse handjes, en zat in 2012 nog drie maanden vast voor mishandeling van een ex-vriendin. Pacquiao daarentegen is in zijn thuisland, waar hij een zetel in het parlement bekleedt, een gerespecteerde figuur.

Voor het financiële plaatje van het gevecht maakt het allemaal niet uit. Online worden toegangskaartjes tot de MGM Grand Garden Arena al voor een kleine drie ton doorverkocht en wie het duel via betaal-tv wil volgen, is met prijzen vanaf 70 euro ook niet goedkoop uit. Alles bij elkaar brengt het treffen waarschijnlijk ruim 350 miljoen dollar op - een absoluut record.

Mayweather is er zeker van dat hij met de eer gaat strijken. Onlangs noemde hij zichzelf 'beter dan Muhammad Ali'. Die bokslegende liet daarop via Twitter merken nog niets van zijn scherpte te zijn verloren: ,,Ik ben de beste ooit. Vergeet dat niet!"

Maar eigenlijk zijn er zaterdag geen verliezers. De winnaar van het gevecht krijgt een met smaragden ingelegde kampioensriem (waarde: ruim negen ton), maar die valt in het niet bij het bedrag dat Mayweather en Pacquiao elk opstrijken. Hun geschatte gage ligt tussen de 140 en 180 miljoen euro.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015