Dopingautoriteit pleit judoka Van Emden vrij (2)

30 juni 2015

N i e u w bericht, meer informatie

NIEUWEGEIN (ANP) - Judoka Anicka van Emden heeft geen straf gekregen voor een gemiste dopingcontrole. De Dopingautoriteit pleit Van Emden na onderzoek vrij, staat dinsdag in een verklaring. De 28-jarige Rotterdamse, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, kan daardoor per direct weer judoën. Vanwege het lopende dopingonderzoek had Van Emden vorige maand besloten voorlopig niet aan wedstrijden deel te nemen. Ze miste daardoor de EK, die onderdeel waren van de Europese Spelen in Bakoe.

Een controleur wilde op 6 mei namens de Dopingautoriteit een controle buiten de wedstrijden om uitvoeren bij Van Emden. De judoka produceerde echter geen urinemonster, wat haar op een juridisch onderzoek kwam te staan. Daarbij bleek dat sprake was van een misverstand tussen Van Emden en de dopingcontroleur. ,,De Dopingautoriteit heeft, in overleg met het Wereld Antidoping Agentschap WADA, vastgesteld dat Van Emden geen dopingovertreding heeft begaan'', staat in de verklaring.

,,Ik ben enorm blij dat ik me vanaf nu weer op judo kan concentreren'', zei Van Emden. ,,Het waren een aantal zware weken, met name op mentaal vlak. Gelukkig is alles nu achter de rug en kan ik mijn weg richting Rio de Janeiro vervolgen.'' De Rotterdamse geldt als één van de beste Nederlandse judoka's. Van Emden pakte in 2011 en 2013 brons bij de WK. In 2011 verloor ze de finale van de EK en moest ze zich tevreden stellen met zilver. Van Emden liep in 2012 de Olympische Spelen van Londen mis, omdat de Nederlandse judobond in haar categorie voor Elisabeth Willeboordse koos. Volgend jaar in Rio de Janeiro wil ze wel van de partij zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015