Onverstoorbaarheid helpt Froome aan Tourzege

26 juli 2015

TOUR DE FRANCE

PARIJS (ANP) - Chris Froome wankelde zo waar nog even op de laatste col van deze Tour. Maar de dertigjarige Brit pareerde zaterdag ook de ultieme aanval van Nairo Quintana, de Colombiaan die alsnog wat spanning bracht in het door Team Sky gedomineerde wielerspektakel. Froome zat al in de tweede rit naar Neeltje Jans attent mee, waar klassementsmannen als Vincenzo Nibali en Quintana door onoplettendheid dan wel pech de slag misten. Een geslaagde aanval in de eerste Pyreneeënrit was voldoende om de Tour na 2013 voor de tweede keer te winnen.

Het was de manier waarop Lance Armstrong in het besmette verleden de Ronde van Frankrijk vaak naar zijn hand zette, al had de Amerikaan dan ook nog een lange tijdrit om voor nog meer duidelijkheid te zorgen. Froome beklaagde zich in oktober na de presentatie van het rittenschema dat de tijdrijders, met alleen 13 kilometer in Utrecht, er bekaaid afkwamen. Maar pas op weg naar Alpe d'Huez leek zijn overheersing nog even in gevaar te komen. Een deel van het wielerpubliek langs de route had inmiddels genoeg van zijn koele dominantie en tracteerde de in Kenia geboren Brit op boegeroep. Een smakeloze enkeling ging verder; Froome werd bespuugd en zelfs en keer met urine overgoten.

,,Ik vat het niet persoonlijk op'', bleef Froome altijd de gentleman op de fiets. ,,Ik zie het als iets dat bij het dragen van de gele trui hoort, iets dat een gevolg is van zaken die in het verleden gebeurd zijn.'' Hij wond zich wel op over de rol die sommige media speelden en stoorde zich met name aan verklaringen van oud-renners als Laurent Jalabert die speculeerden over doping. Huichelaars, noemde hij ze terwijl het team zijn best deed met het openbaar maken van gegevens als het weggetrapte wattage in de klim naar La Pierre-Saint-Martin om het mysterie rond zijn prestaties weg te nemen. ,,Er waren zo veel dingen buiten de wedstrijd om die de focus van het team hadden kunnen wegnemen. Maar we zijn juist dichter naar elkaar gegroeid'', verklaarde de onverstoorbare Froome die in de bergen op steun kon rekenen van mannen als Geraint Thomas, Richie Porte en Wout Poels.

Quintana bleek uiteindelijk de enige renner die in de buurt van Froome kon blijven. ,,Nairo is een van de mannen die het me de komende jaren lastig gaat maken. Hij heeft bovendien de tijd aan zijn zijde'', wist Froome. Quintana is vijf jaar jonger dan de Brit die nog lang niet denkt aan stoppen. ,,Het gaat me niet eens om hoeveel keer ik de Tour kan winnen. Het is de liefde voor het fietsen, de uitdaging mijn lichaam zo zwaar mogelijk te belasten en de vrijheid die het wielrennen me geeft.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015