Pinot wint op Alpe d'Huez, Froome houdt geel (3)

25 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

ALPE D'HUEZ (ANP) - Chris Froome wordt zondag voor de tweede maal in zijn loopbaan gehuldigd als winnaar van de Tour de France. De Brit van Team Sky weerstond zaterdag in de voorlaatste rit naar Alpe d'Huez de aanval van naaste belager Nairo Quintana. De Fransman Thibaut Pinot zegevierde op de berg die weer volgelopen was met wielerfans.

Pinot, die rijdt voor FdJ, achterhaalde in de slotklim zijn ploeggenoot Alexandre Geniez met de Canadees Ryder Hesjedal in zijn wiel. Zes kilometer voor de streep liet hij de anderen achter waarna vanuit de achtergrond de aanval van Quintana kwam. De Colombiaan bereikte uiteindelijk 18 seconden na Pinot de finish, Hesjedal werd op 41 seconden derde.

Froome, die een voorsprong van 2.38 verdedigde en zwaar leunde op het werk van zijn ploeggenoten Wout Poels en Richie Porte, hield het verlies op Quintana beperkt tot 1.20. De Spanjaard Alejandro Valverde wordt normaal gesproken de nummer drie van deze Tour. Achter Vincenzo Nibali en Alberto Contador staat Robert Gesink zesde, terwijl Bauke Mollema nog opschoof naar plaats zeven.

Quintana probeerde op de Col de la Croix de Fer al weg te rijden bij de geletruidrager maar slaagde daar, samen met ploeggenoot Valverde niet in. Aan het begin van de slotklim ging de Colombiaan er weer vandoor. Met hulp van de vooruitgesnelde landgenoten José Serpa - die nota bene rijdt voor Lampre - en Winner Anacona - wel zijn ploeggenoot bij Movistar - breidde Quintana zijn voorsprong op Froome langzaam uit.

,,Het was een zware dag. Ik heb heel veel te danken aan mijn ploeggenoten. Zij waren geweldig'', vertelde Froome wiens leidende positie in het defilé naar de Champs-Élysées normaal gesproken niet meer in gevaar komt.

,,Het was mijn allerlaatste kans'', vertelde Quintana die in de tweede etappe naar Neeltje Jans anderhalve minuut verloor op Froome. ,,Ik denk dat ik de Tour in de eerste week heb verloren.''

Froome, die de Tour in 2013 voor het eerst won, wordt de eerste renner sinds Carlos Sastre in 2008 die zowel het geel als de bergtrui wint. De Spanjaard deed dat trouwens pas nadat bleek dat de Oostenrijker Bernhard Kohl, de beste klimmer in die Tour, doping had gebruikt. De Slowaak Peter Sagan kan de zege in het puntenklassement niet meer ontgaan, Quintana sluit de Tour zondag af als beste jongere.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015