Guerdat geschorst na positieve test paarden (2)

21 juli 2015

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Olympisch kampioen Steve Guerdat is voorlopig geschorst omdat twee van zijn paarden positief zijn bevonden tijdens een dopingtest in mei in La Baule. De internationale federatie FEI maakte dinsdag bekend dat een monster dat werd afgenomen bij Nino de Buissonnets, de bruine ruin waarmee de 33-jarige Zwitserse springruiter in Londen 2012 Gerco Schröder van het goud afhield, sporen bevatten van codeïne en oripavine. Beide morfine-achtige middelen zijn verboden.

Guerdat won in La Baule met dit rijdier de Grote Prijs. Ook de schimmelmerrie Nasa, zijn tweede toppaard, bleek behandeld met de pijnstiller codeïne. Het giftige oripavine werd eveneens aangetroffen maar in zo'n kleine hoeveelheid dat het volgens de regels niet als doping kan worden aangemerkt.

Guerdat mag in afwachting van nader onderzoek en een hoorzitting niet starten. Beide paarden zijn voorlopig voor twee manden geschorst. Zijn jonge landgenote Alessandra Bichsel is ook met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld wegens dezelfde overtreding die is geconstateerd bij de controle van haar rijdier Charivari KG.

De FEI gaat overigens niet op voorhand uit van kwade opzet. ,,De aanwezigheid van oripavine, dat in geen enkel veterinair product zit, doet vermoeden dat het om een vervuiling gaat. Maar wij moeten natuurlijk de standaard procedure volgen'', zei algemeen secretaris Sabrina Zeender van de FEI.

De federatie verwijst naar drie vergelijkbare zaken uit 2014. Het sterke vermoeden bestaat dat de paarden via het voer maanzaad (uit papaverbollen) hebben binnengekregen. Een positieve test op morfine geldt sinds enkele jaren als overtreding van het medicatiereglement, niet meer als doping.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015