Slotetappe voor Greipel, Froome wint Tour (3)

26 juli 2015

TOUR DE FRANCE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

PARIJS (ANP) - De 21e en laatste etappe van de Ronde van Frankrijk is zondag gewonnen door André Greipel. Het was de vierde ritzege voor de Duitser van Lotto-Soudal. De Brit Chris Froome bemoeide zich uiteraard niet met de strijd om de ritzege; de kopman van Team Sky werd voor de tweede keer in zijn loopbaan eindwinnaar van de Tour. Greipel bleef in de massasprint de Fransman Bryan Coquard en de Noor Alexander Kristoff voor. Froome kwam achter het peloton samen met zijn teamgenoten, onder wie de Nederlander Wout Poels, binnen.

,,Greipel kondigde aan zijn vierde zege in Parijs te gaan vieren. ,,En niet met water'', lachte de sprinter die Duitsland de zesde ritwinst in deze Tour bezorgde. Dat betekende een groot succes voor het land dat voor het eerst sinds jaren de Tour weer live op de eigen tv-zender ARD kon volgen. De dopingperikelen hadden de omroep eerder doen besluiten het wielrennen niet meer nauw te volgen.

In het eindklassement hield Froome de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alejandro Valverde achter zich. In de top tien eindigden twee Nederlanders: Robert Gesink werd zesde, Bauke Mollema zevende. De groene trui was voor de Slowaak Peter Sagan. Froome won ook het bergklassement, Quintana was de beste jongere.

Froome won de Tour eerder in 2013. ,,Dat was toen een droom voor me'', vertelde hij. ,,Nu is het me weer gelukt. Ik kan het amper geloven.''

Vanwege het slechte weer in Parijs besloot de organisatie dat al bij de eerste doorkomst op de Champs-Élysées de tijd werd opgenomen zodat Froome feitelijk op dat moment al zeker was van de eindzege. De slotrit vertrok zich lange tijd in een wandeltempo. Pas in de slotfase versnelden de ploegen met de sprinters.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015