WADA openbaart lijst 'foute begeleiders' (2)

15 september 2015

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA heeft alle namen bekendgemaakt van coaches en begeleiders die geschorst zijn vanwege hun betrokkenheid bij doping. Het is een lijst met 114 namen. Volgens WADA mogen zij tijdens hun schorsing niet samenwerken met sporters. Op de lijst staan opvallend veel Italianen en één Nederlander.

In de antidopingcode is sinds dit jaar een regel van kracht die voorschrijft dat atleten niet mogen samenwerken met begeleiders of coaches die in de afgelopen zes jaar zijn bestraft voor het overtreden van de dopingreglementen. De namen zijn verstrekt door de nationale antidopingbureaus.

,,WADA is ervan overtuigd dat atleten die zich bezondigen aan doping, die beslissing niet alleen nemen. Vaak is het iemand uit zijn of haar begeleidingsteam die aanmoedigt tot bedrog'', zegt directeur Craig Reedie. ,,Door deze lijst met namen te openbaren, helpen we de sporters. Zij weten nu welke individuen ze moeten vermijden als ze hun sport op een schone manier willen beoefenen.''

De Nederlander op lijst is Bert Kops, meervoudig Nederlands kampioen worstelen. Hij zit een schorsing van twee jaar uit die afloopt in februari 2016. Kops is ervan geschrokken dat hij op een lijst staat met namen als de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari, de Belgische wielerploegarts Geert Leinders en de Amerikaanse sprintcoach John Drummond. ,,Dat zijn mensen die hebben aangezet tot doping, maar daar is bij mij echt geen sprake van'', laat Kops weten. Hij is wegens een administratieve fout geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015