ARD: onderzoek toont doping in topvoetbal aan

20 september 2015

BERLIJN (ANP) - Een in opdracht van de Europese voetbalbond UEFA uitgevoerd onderzoek toont aan dat er in het topvoetbal mogelijk sprake is van een toename van het gebruik van anabole steroïden. Dat concludeert althans de Duitse tv-zender ARD. De voetbalbond is minder stellig over de resultaten. ,,De studie geeft geen wetenschappelijk bewijs voor mogelijke doping in het voetbal'', klonk het relativerend vanuit de UEFA.

Volgens de ARD zijn bij 7,7 procent van de 879 voetballers van wie urinestalen opnieuw zijn onderzocht opvallende testosteronwaarden gemeten. Dat zou kunnen duiden op het gebruik van spierversterkers anabole steroïden. Consequenties voor de bewuste spelers, van wie in totaal meer dan 4000 stalen uit de periode 2008-2013 opnieuw werden getest, zijn er niet. De tests zijn anoniem.

De meningen over het onderzoek lopen uiteen. De Duitse sportwetenschapper Perikles Simon stelt dat de opvallende waarden niet per se door doping worden veroorzaakt. De Britse dopingjager Julien Baker maakt zich wel zorgen: ,,Als de resultaten kloppen is dat alarmerend. Dat toont aan dat in grote Europese competities sprake is van steroïdenmisbruik.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015