Vijf Russische atleten geschorst (2)

5 november 2015

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Vijf Russische atleten, onder wie marathonloopster Maria Konovalova, zijn geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. Dat heeft persbureau Interfax donderdag bekendgemaakt, zich beroepend op informatie van de nationale atletiekbond.

Konovalova, die in 2010 in Chicago tweede werd en drie jaar later derde, werd voor twee jaar uitgesloten wegens onregelmatigheden in haar biologisch paspoort. Maria Bespalova, tijdens de Olympische Spelen van Londen finaliste bij het kogelslingeren, staat voor vier jaar aan de kant. Zij kreeg deze zware, tegenwoordig gebruikelijk straf omdat bij een dopingtest bewijs is gevonden voor toediening van een spierversterkend middel.

De andere langdurig geschorsten, eveneens voor vier jaar, zijn Vlas Bredichin en Jaroslav Cholopov. Snelwandelaar Jevgeni Noesjtajev is voor zes maanden buitenspel gezet. De nieuwe gevallen zijn de laatste in een hele reeks. Het dopingschandaal in de Russische atletiek dwong dit jaar bondsvoorzitter Valentin Balachnitsjev en hoofdcoach Valentin Maslakov al tot aftreden.

De onafhankelijke onderzoekscommissie van het international antidopingbureau WADA zal maandag in Genève haar rapport presenteren over deze geruchtmakende affaire. Het team van voorzitter Dick Pound boog zich tegelijkertijd ook over de beschuldigingen aan het adres van de mondiale atletiekfederatie IAAF. Deze zou verdachte bloedwaarden van geteste atleten hebben verdoezeld.

De handel en wandel van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack staat daarbij in de schijnwerper. De 82-jarige Senegalees, in augustus opgestapt, is woensdag in Frankrijk aangeklaagd wegens omkoping en witwassen van geld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015