Diack nam 1 miljoen euro smeergeld aan

5 november 2015

MONACO (ANP) - Lamine Diack, de van corruptie verdachte oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie, zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben aangenomen. Dat heeft een woordvoerder van het Franse Openbaar Ministerie donderdag gezegd. Volgens de Franse justitie heeft de 82-jarige Senegalees het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld.

,,We proberen uit te vinden waar het hele bedrag vandaan komt, maar een deel van het geld is afkomstig van de Russische atletiekbond'', meldde de woordvoerder. Diack trad in augustus af na zestien jaar voorzitterschap van de IAAF. Hij werd afgelopen zondag aangehouden en is enkele dagen verhoord. De Senegalees is op borgtocht vrij, maar mag Frankrijk niet verlaten.

De IAAF zou zo zeer met de zaak in zijn maag zitten, dat het volgens de Franse sportkrant l'Équipe afziet van het glamoureuze gala dat ieder jaar in Monaco wordt gehouden. Er komt wel een informele bijeenkomst op 28 november waar de beste atleten van het jaar worden bekendgemaakt. Dafne Schippers is een van de genomineerden bij de vrouwen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015