Coe baalt van corruptie in atletiekwereld (2)

7 november 2015

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie baalt dat de atletiekwereld in een kwaad daglicht is gesteld. ,,Dat is afschuwelijk en absurd'', reageerde hij zaterdag in een verklaring.

Lamine Diack, de voorganger van Coe, zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben ontvangen. Volgens de Franse justitie heeft de 82-jarige Senegalees het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld.

Vier atletiekofficials zijn officieel aangeklaagd voor overtredingen van de dopingregels, onder wie de zoon van voormalig IAAF-preses Lamine Diack. De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie beschuldigt de vier ervan dat ze belangrijke informatie over de dopingtest van de Russische marathonloopster Lilia Sjoboechova hebben achtergehouden. Het viertal wordt volgende maand in Londen gehoord.

Papa Massata Diack is de zoon van de Senegalese oud-voorzitter van de IAAF Lamine. Hij was werkzaam als consultant bij de atletiekfederatie. De andere drie zijn Valentin Balachnitsjev, voormalig voorzitter van de Russische atletiekbond, de Russische oud-trainer van de snelwandelaars Aleksej Melnikov en de Fransman Gabriel Dollé, voormalig hoofd van de antidopingafdeling van de IAAF.

De vier kwamen in opspraak na een documentaire van de ARD, die massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport onthulde. Sjoboechova, oud-winnares van de marathons van Londen en Chicago, zat wegens doping een schorsing uit van twee jaar en zeven maanden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015