WADA pakt lab Moskou accreditatie af (3)

10 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

MONTREAL (ANP) - Het in opspraak geraakte dopinglaboratorium in Moskou is zijn accreditatie voorlopig kwijt. Van het dopingagentschap WADA mag het lab geen dopingtests meer uitvoeren.

Het besluit van het WADA komt een dag nadat een speciale onderzoekscommissie van het agentschap een vernietigend rapport publiceerde over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Bij het lab in Moskou zwaaide de geheime dienst FSB de scepter en werden positieve tests verdoezeld.

Het hoofd van het instituut in de Russische hoofdstad, Grigori Rodtsjenkov, was volgens het WADA de kwade genius achter het dopinggebruik. Hij accepteerde geld en vroeg er zelf om in ruil voor het verzwijgen van positieve testresultaten. Hij heeft 1417 dopingmonsters vernietigd.

Het laboratorium kan tegen het besluit, dat onmiddellijk ingaat, protest aantekenen. Een speciale commissie gaat de komende tijd onderzoeken wat er allemaal is gebeurd in het laboratorium. Daarna wordt bepaald of het Russische instituut weer aan de slag kan of juist langer geschorst wordt door het WADA.

De dopingstalen die nog in Moskou staan en zijn geanalyseerd, worden naar een ander WADA-lab gebracht. Het Russische lab ging daar dinsdag mee akkoord, meldde persbureau TASS. ,,Alle stalen worden overhandigd aan andere onderzoekscentra om daar opnieuw getest te worden'', zei Rodtsjenkov.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015