Sjoboechova: straf officials en niet atleten

11 november 2015

DOPING ATLETIEK

MOSKOU (ANP) - Marathonloopster en kroongetuige Lilia Sjoboechova is tegen een schorsing van atleten voor het massale dopegebruik in haar land Rusland. ,,Ze moeten de officials straffen en niet de atleten'', zei ze in een interview met de Russische krant Sport Express.

,,Hoe kun je een jonge atleet die niets verkeerd heeft gedaan nu zijn droom ontnemen aan de Olympische Spelen mee te doen? Ik begrijp de aanbeveling van het WADA niet'', aldus de 37-jarige Sjoboechova, die in het onderzoek van het mondiale antidopingbureau heeft toegegeven dat ze onder druk honderdduizenden euro's heeft betaald aan de Russische atletiekbond om positieve dopingcontroles te laten verdwijnen.

,,Een sporter die wordt geschorst, raakt alles kwijt - medailles, prijzengeld, inkomen -, maar wat gebeurt er met de officials? Niets. Terwijl zij juist de straf verdienen.''

De atlete ontliep uiteindelijk toch haar straf niet. De Russin, die drie keer de marathon van Chicago won en eenmaal de marathon van Londen, werd in 2013 geschorst vanwege abnormale bloedwaarden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015