Van Essen twee jaar geschorst om doping (3)

28 december 2015

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

ZEIST (ANP) - Telstar-speler Kevin van Essen is voor twee jaar geschorst wegens doping. De centrale tuchtcommissie doping van de KNVB heeft de 26-jarige middenvelder van de eerstedivisieclub uit Velsen maandag deze zware straf opgelegd. Hij is tot 28 december 2017 uitgesloten van wedstrijden.

Van Essen werd na de wedstrijd tegen Helmond Sport op 8 mei van dit jaar positief bevonden op furosemide, een stof die op de dopinglijst staat en vaak wordt gebruikt om het gebruik van doping te maskeren. Ook de contra-expertise leverde een positieve test op.

Telstar laat in een reactie weten dat de club diep teleurgesteld is en de strafmaat ,,buitenproportioneel'' vindt. ,,Een nuchtere constatering en zeker geen verwijt aan het adres van de KNVB en/of de tuchtcommissie. Uit alles blijkt dat de juiste procedures zijn toegepast en gehandhaafd'', aldus Telstar.

Volgens de club heeft Van Essen vervuilde vitaminetabletten geslikt, maar is hij zelf onzorgvuldig geweest. ,,De door Van Essen gebruikte tabletten staan niet op de lijst van goedgekeurde middelen en Kevin heeft verzuimd dit te controleren. De gevolgen voor hem zijn desastreus.'' De middenvelder speelt sinds juli 2012 voor Telstar en heeft een contract tot juli 2016.

De KNVB laat per seizoen honderd dopingcontroles in het betaald voetbal uitvoeren. Daarnaast voert de Dopingautoriteit controles uit bij voetballers die deelnemen aan door de KNVB georganiseerde wedstrijden. De bond heeft geconstateerd dat er desondanks bij spelers en clubs nog te weinig bekend is over doping. Om die reden start de KNVB een voorlichtingscampagne die gericht is op preventie en bewustwording rond doping, voedingssupplementen en vrij verkrijgbare medicijnen.

Telstar roept in zijn reactie ook op tot meer bewustwording bij voetballers, die voedingspreparaten, vitaminetabletten en andere supplementen gebruiken om gezond te blijven en hun herstel te bevorderen, maar niet altijd goed checken of het middel op de goedgekeurde lijst staat. ,,Laat de dure les voor Kevin voor een ieder de motivatie zijn om de verantwoordelijkheid op te pakken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015