Veel verdachte plasjes bij WK gewichtheffen (2)

24 december 2015

HOUSTON (ANP) - Tijdens het WK gewichtheffen in Houston zijn ten minste 24 verdachte dopingtesten ingeleverd. De gewichthefbond IWF meldde donderdag dat bijna 1 op de 8 testresultaten niet in de haak lijkt te zijn, al wil dat niet zeggen dat er doping is gebruikt.

Tot nu toe zijn er zeven deelnemers aan het WK in november geschorst vanwege dopinggebruik. De bekendste zondaar is de Noord-Koreaan Kim Un Guk. De olympisch (2012) - en wereldkampioen (2014) in de categorie tot 62 kilogram werd voorlopig geschorst wegens het gebruik van letrozol.

In totaal deden er 600 atleten mee en werden er meer dan 200 testen uitgevoerd, vooral bij atleten van wie werd vermoed dat ze zich niet aan de dopingregels hielden. In 24 gevallen waren de resultaten verdacht, maar nog niet alle resultaten zijn binnen.

Het gewichtheffen zucht onder dopinggebruik. De Bulgaarse gewichtheffers zijn niet welkom in Rio, omdat eerder dit jaar vlak voor het EK elf van de twaalf afgevaardigden aan de dope bleken te zitten. Dat was het tweede grote dopingschandaal bij de Bulgaren, die twee maanden voor de Spelen van Peking 2008 ook al het hele team moesten terugtrekken wegens positieve dopingtests. Ook de Indiase gewichtheffers kwamen dit jaar in het nieuws, toen liefst 21 sporters doping bleken te gebruiken. Vorig jaar werden onder anderen negen gewichtheffers uit Azerbeidzjan betrapt. In 2013 waren het de Russen die met acht tegelijk werden gesnapt.

,,De IWF is vastberaden om het strikte anti-dopingprogramma door te zetten ter bescherming van de atleten die niet gebruiken. Ook dat harde werk verdient aandacht'', meldde de bond.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015