Rio op de tocht voor Russische gewichtheffers (2)

25 december 2015

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische atleten staan vanwege een grootschalige dopingaffaire al buitenspel en nu zijn ook de gewichtheffers uit dat land in het nauw gedreven. Bij de WK vorige maand in Houston blijken vier Russen een positieve dopingtest te hebben afgelegd, onder wie wereldkampioen Aleksei Lovtsjev. De internationale federatie IWF kan besluiten om Rusland voor straf minder startplaatsen te geven voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bij de 26-jarige Lovtsjev, tevens wereldrecordhouder in de klasse boven 105 kilogram, zijn sporen gevonden van een verboden groeihormoon. ,,Deze uitslag heeft politieke motieven, het past bij alle sancties die worden genomen tegen de Russische sport'', mopperde de gewichtheffer. ,,Ik geef niet op. Ik neem alle mogelijk stappen om aan te tonen dat ik onschuldig ben.''

De IWF meldde donderdag al tijdens de WK in ieder geval 24 positieve dopingtesten binnen te hebben gekregen. Bijna één op de acht testresultaten bleek niet in orde, al wil dat niet direct zeggen dat er doping is gebruikt.

Het gewichtheffen zucht onder dopinggebruik. De Bulgaarse gewichtheffers zijn niet welkom in Rio, omdat eerder dit jaar vlak voor het EK elf van de twaalf afgevaardigden aan de dope bleken te zitten. Ook de Indiase krachtpatsers kwamen dit jaar in het nieuws, toen liefst 21 sporters op doping werden betrapt. Vorig jaar werden onder anderen negen gewichtheffers uit Azerbeidzjan betrapt. In 2013 waren het de Russen die met acht tegelijk werden gesnapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015