IAAF verzachtte dopingprobleem Rusland (2)

22 december 2015

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF is in verlegenheid gebracht door een pikante e-mail van een hoge official, die in juli 2013 voorstelde de namen van Russische dopingzondaars pas na de WK in Moskou in de openbaarheid te brengen. Ook suggereerde hij een speciaal dossier aan te leggen voor Russische atleten dat moest aantonen dat de vele dopinggevallen in het land het gevolg waren van intensieve dopingcontroles.

De e-mail moest het dopingprobleem in Rusland minder ernstig doen lijken en is afkomstig van Nick Davies, plaatsvervangend algemeen secretaris van de IAAF. De BBC citeerde dinsdag uit het schrijven, dat was gericht aan marketingadviseur Papa Massata Diack, de zoon van de voormalige Senegalese IAAF-voorzitter Lamine Diack. Hij verstuurde de mail op 19 juli, drie weken voor aanvang van de WK atletiek in Moskou.

De IAAF schorste vorige maand de Russische atletiekbond wegens jarenlang systematisch en door de staat gesteund dopegebruik. Maar de bond ligt zelf ook onder vuur. Zowel vader als zoon Diack is aangeklaagd in Frankrijk voor corruptie en omkoping. Oud-voorzitter Diack heeft volgens de krant Le Monde bekend dat hij 1,5 miljoen euro heeft aangenomen van de Russische atletiekbond.

Davies benadrukte in de e-mail dat betrapte Russische atleten beter niet mee konden doen aan de WK in eigen land, maar dat hun namen pas na de titelstrijd moesten worden vrijgegeven. In de vier maanden na de WK legde de IAAF dopingstraffen op aan zestien Russische atleten. Op de WK zelf behaalde Rusland de meeste medailles.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015