Stalman en Vroemen verliezen eretitels (2)

13 januari 2016

N i e u w bericht, meer informatie

ARNHEM (ANP) - De Atletiekunie heeft naar aanleiding van de recente dopingperikelen besloten om het erelidmaatschap van de atleten Ria Stalman en Simon Vroemen in te trekken. Het bestuur maakte woensdag bekend dat leden die doping hebben gebruikt of er voor zijn veroordeeld niet in aanmerking komen voor het zogenoemde Lidmaatschap van Verdienste.

Concrete aanleiding voor de heroverweging is de dopingbekentenis van discuswerpster Ria Stalman in Andere Tijden Sport afgelopen vrijdag. Steeplespecialist Vroemen werd in 2008 bij zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking positief bevonden op methandiënon en geschorst.

De Atletiekunie meent dat het Nederlands record van Stalman ook moet worden geschrapt maar omdat de volledige consequenties daarvan nog niet zijn te overzien zal er advies worden gevraagd bij sportkoepel NOC*NSF en een commissie worden ingesteld.

Stalman bekende vrijdag in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière spierversterkende middelen te hebben gebruikt. De Nederlandse discuswerpster werd in 1984 in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Ze kon zonder veel problemen anabole steroïden nemen omdat destijds niet buiten de competitie om werd gecontroleerd op doping. Zonder hulp van verboden middelen kon Stalman de concurrentie met de eveneens verdachte atletes uit het Oostblok niet aan.

De 64-jarige atlete is nog steeds in het bezit van het Nederlands record. Al voor de Spelen in 1984 gooide ze 71,22 in Walnut, waar ze geen plasje hoefde in te leveren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016