IAAF faalde in antidopingbeleid en fraudeerde

14 januari 2016

O v e r z i c h t

UNTERSCHLEISSHEIM (ANP/RTR) - Atletiekfederatie IAAF heeft vele jaren in diverse opzichten crimineel gehandeld. Hoofdverantwoordelijke is oud-voorzitter Lamine Diack. Die stelde vertrouwelingen, onder wie zijn zoon, aan om corruptie en afpersing in stand te houden. Veel mensen binnen de IAAF wisten van het dopinggebruik in de Russische atletiek, dat onderzoekers van het wereldantidopingbureau WADA vorig jaar al openbaarden.

In het tweede deel van het onderzoeksrapport dat donderdag werd gepresenteerd, gaat het vooral om de corruptie binnen de bond die, zo vermoeden de onderzoekers, ook frauduleus handelde bij de toewijzing van marketingrechten en WK's.

Na de publicatie van het eerste deel schorste de IAAF de Russische atletiekbond. Gebleken was dat in Rusland op grote schaal doping werd gebruikt en positieve tests werden verdonkeremaand. Nu blijkt dat de top van de mondiale atletiekbond actief meewerkte aan het ondermijnen van het systeem om dopinggebruik tegen te gaan. Diacks zoon Papa Massata was als IAAF-consultant al voor het leven geschorst door de ethische commissie van de bond. De Franse justitie, die hem verdenkt van corruptie en witwassen, probeert hem met behulp van Interpol op te sporen. Zijn vader werd eerder op borgtocht vrijgelaten. Beiden zouden er mede voor hebben gezorgd dat de biologische paspoorten van de Russische atleten werden gemanipuleerd, aangezien de Russen dat zelf niet konden.

De onderzoekers kregen gaandeweg informatie die op misstanden duidden ,,die verder gaan dan sportieve misdragingen''. Het zou onder meer gaan om toewijzing van WK's, een nader onderzoek is gewenst. Sebastian Coe, opvolger van Diack, treft volgens de onderzoekers geen blaam, hoewel hij deel uitmaakte van het bestuur onder de Senegalees. ,,Als hij ervan geweten had, had hij iets ondernomen'', meende onderzoeksvoorzitter Dick Pound.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016