IAAF maakt zich op voor WADA-kritiek

14 januari 2016

UNTERSCHLEISSHEIM (ANP) - Bij de wereldatletiekfederatie IAAF houdt iedereen donderdag zijn hart vast. Wat heeft antidopingagentschap WADA allemaal voor misstanden ontdekt bij de bond en welke gevolgen heeft dat? ,,Als we de informatie vrijgeven, komt er een wow-effect'' zei voormalig WADA-preses Dick Pound vooraf over een rapport dat donderdag in Duitsland wordt gepresenteerd.

Een eerder rapport van het WADA nagelde de Russische atletiekwereld aan het kruis. Er werd systematisch en door de staat gesteund doping gebruikt, ontdekten de onderzoekers. Maar de resultaten van het onderzoek naar de IAAF konden nog weleens heftiger zijn. Dinsdag al meldde persbureau AP op basis van gelekte e-mails dat de atletiekbond in 2009 wist van het dopinggebruik in Rusland. En niets deed.

Maar er zijn meer vragen. Was de IAAF-top corrupt? Hoe zit het met het dopinggebruik in andere landen? Wat wist de IAAF daarvan en hoe lang al dan? Hield de bond dopinggebruik bewust in stand? Het WADA-rapport zou hier duidelijkheid over moeten geven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016