Russische atletiek heeft nu ook meldoniumzaak (3)

20 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MOSKOU (ANP/RTR) - Opnieuw is een Russische sporter betrapt op het gebruik van meldonium. Het gaat voor het eerst om een dopingzondaar uit de atletiek. Sprintster Nadezjda Kotliarova heeft positief getest op het middel dat sinds 1 januari op de verboden lijst staat, zo meldde persbureau TASS zondag. De 26-jarige atlete nam vorig jaar deel aan de WK in Peking waar ze uitkwam op de 400 meter.

Bij de EK indoor van 2013 in Göteborg maakte ze deel uit van de zilveren estafetteploeg op de 4x400 meter. ,,De gevonden concentratie van het middel is bijzonder klein: 25 nanogram. Ik ben al lang voordat dit middel op de verboden lijst kwam, gestopt met het gebruik'', werd Kotliarova geciteerd door persbureau R-Sport. ,,Ik beschouw mezelf als onschuldig, we zijn slachtoffer van de omstandigheden.''

In de Russische atletiekbond komt het nieuwe dopinggeval slecht uit omdat het momenteel geschorst is na een eerder omvangrijke dopingaffaire. De bond moet beterschap tonen anders riskeert het een olympische ban voor Rio 2016.

Inmiddels zijn dertien Russische sporters positief getest op meldonium dat wordt voorgeschreven als een middel tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning (angina pectoris). Volgens de producent Grindeks bevordert het ,,bij gezonde mensen het uithoudingsvermogen en de scherpte''. Onder de betrapte sporters bevinden zich tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov. De Russische sportminister Vitali Moetko hield vorige week nog vol dat in de geplaagde Russische atletiek geen sprake was van het gebruik van meldonium.

,,Nadezjda heeft dit middel op doktersvoorschrift tenminste een half jaar gebruikt maar is er daarna mee gestopt'', verklaarde haar coach Sergei Vorobjev tegenover TASS. ,,We weten niet hoe lang dit middel in het lichaam blijft. Het is een vreemde situatie.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016