Vier Russische atleten positief op meldonium (3)

21 maart 2016

MOSKOU (ANP) - Een dag nadat bekend werd dat de Russische sprintster Nadezjda Kotliarova positief is getest op meldonium, blijken nog drie Russische atleten betrapt te zijn op het sinds 1 januari verboden middel. Olga Vovk, Goeltsjat Fasletdinova en langeafstandloper Andrei Mintsjoelin brengen met hun positieve test de Russische atletiekbond verder in verlegenheid.

De bond staat er slecht op wegens een omvangrijke dopingzaak. Russische atleten mogen voorlopig niet aan internationale wedstrijden deelnemen. Als die ban gehandhaafd blijft, zouden de Russen zelfs deelname aan de Spelen in Rio kunnen vergeten. Dat zou een zware klap zijn voor de Russische sport.

Met ook nog twee maandag bekend geworden meldonium-zondaars in het worstelen komt het totaal aantal Russische sporters van wie bekend is dat ze betrapt zijn op meldonium op achttien. Onder anderen tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov behoren tot de gesnapte gebruikers. De Russische atletiek was tot zondag buiten schot gebleven. In totaal zouden er al meer dan honderd Russische sporters positief zijn bevonden op meldonium.

Vovk heeft geen B-test aangevraagd, de andere drie atleten willen wel een tweede test.

Dimitri Sjliachtin, baas van de Russische atletiekbond, had eerder geen namen genoemd. Wel zei hij dat de nieuwe positieve gevallen los staan van de situatie waarin zijn bond zich bevindt. ,,Die wordt hierdoor niet beïnvloed en is trouwens al complex genoeg'', liet hij persbureau R-Sport weten.

Sportminister Vitali Moetko zei maandag dat de meldoniumgevallen in de Russische atletiek niet gerelateerd waren aan de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. ,,Alle sporters die zich voorbereiden op de Spelen zijn gewaarschuwd dat ze continu gecontroleerd worden. De meldoniumgevallen staan hier los van.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016