Marathonschaatser Van Beek betrapt op epo (2)

30 maart 2016

UTRECHT (ANP) - Marathonschaatser Thom van Beek is betrapt op het gebruik van epo. Schaatsbond KNSB heeft dat woensdagavond laten weten op basis van de resultaten van twee analyses van een urinemonster.

Van Beek eindigde dit seizoen onder meer als tweede bij het Nederlands kampioenschap mass-start. Daarnaast stond hij viermaal op het podium bij de Marathon Cup. De schaatser uit Stompwijk kwam als zesde over de streep bij het NK marathon.

De KNSB heeft Van Beek voorlopig geschorst tot de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan, aldus een woordvoerder.

De schaatser bevestigt de positieve uitslagen maar is verbijsterd en zegt dat hij geen epo heeft gebruikt. ,,Nu niet en ook in het verleden niet.''

Van Beek kondigt aan dat hij alles wil doen om de oorzaak van de positieve test te ontdekken en te bewijzen dat hij onschuldig is. De schaatser heeft wetenschappers ingeschakeld om de oorzaak de vinden. ,,Ik ben mij er van bewust dat ik de schijn tegen heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld.''

In februari werd aangekondigd dat Van Beek komend seizoen afscheid ging nemen van de marathon. Hij kreeg een contract aangeboden bij LottoNL-Jumbo en zou zich gaan richten op het allroundschaatsen en dan met name de 5 kilometer. Enkele dagen later kreeg hij de schorsing opgelegd. LottoNL-Jumbo maakte eerder deze week bekend dat de samenwerking niet is doorgegaan wegens een 'medisch probleem'.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016